You are currently viewing Јужна Србија Инфо:Тражила се „карта више“ за наступ хора „Бранко“ из Ниша на Коларцу

Јужна Србија Инфо:Тражила се „карта више“ за наступ хора „Бранко“ из Ниша на Коларцу

Велики и мали хор Нишке црквене певачке дружине ‘Бранко“ одржао је целовечерњи концерт сииноћ 31. маја 2022. године под називом „Вече духовне музике“ у Коларчевој задужбини (Коларац). Поред Нишлија у београдском храму класичне музике, насупио је као специјални гост Схи-архимандрит Серафим бит-Хариби из Грузије које пева на арамејском-Христовом језику, уз пратњу чланова хора манастира Тринаест асирских отаца.

Наступ хора „Бранко“ и монаха Серафима из Грузије, изазвао је код београдске публике велико интересовање, што показује пуна сала Коларчеве задужбине, која има капацитет од 600 места.

На сцену је прво изашао дечји хор са диригентом Јованом Микић. Увежбани и топли гласови којима се може похвалити ретко који дечји хор, одушевили су престоничку публику, која им се захвалила бурним аплаузом.

Након њих, је насупио велики хор под руководством Саре Цинцаревић, који је како би се музички, жаргонски рекло, „одувао“ бину и салу.

Хор „Бранко“ се на музичкој сцени добре музике, посебно у извођењу духовне музике, апсолутно издвојио од остали аматерских хорова и може да стане „раме уз раме“ са хором РТС-а, са којим је већ наступао.

Година јубилеја

Нишка црквена певачка дружина „Бранкоˮ која ове године слави 135 година постојања и рада, је званично основана 1. септембра 1887. године, мада се у литератури и појединим архивским изворима као датуми оснивања помињу и Божић и Ђурђевдан, који је проглашен за славу Друштва.

У оквиру ове црквене певачке дружине 2004. године основан је подмладак Дечији хор „Бранкоˮ, уз благослов тадашњег епископа нишког, а потоњег патријарха српског Иринеја.

Исте године основан је и црквено-играчки ансамбл „Бранкоˮ.

Хор је носилац ордена Светога Саве другог степена, ордена Светог Апостола Павла, Грчке Православне Цркве и ордена Светог Цара Константина. Од 2009. године, по благослову Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, Црквено – певачка дружина „Бранко“ организује Међународни фестивал духовне музике „Музички Едикт“ у Нишу, који се одржава бијенално и на коме је у последња три пута гостовало 54 ансамбла из 14 држава. Фестивал је од оснивања под покровитељством Његове Светости. Хор „Бранко“ је у два наврата био гост Певачке капеле „Глинка“ из Санкт Петерсбурга (Русија) и њиховог прослављеног диригента Владислава Чернушенка. Последњи пут, априла 2012. године, хор „Бранко“ је одржао целовечерњи концерт у капели „Глинка“. У склопу обележавања јубилеја 1700 година од доношења Миланског едикта, хор „Бранко“ је певао на централној прослави, на литургији коју су служила 4 патријарха и представници свих помесних православних цркава, у Нишу 6. октобра 2013. године. Децембра 2015. год. хор је приредио целовечерњи концерт у Константинопољу у организацији Васељенске патријаршије за госте Васељенског Патријарха Вартоломеја поводом славе цариградске патријаршије.

Схи-архимандрит Серафим бит-Хариби из Грузије је наступао већ у Србији, на прошлогодишњем фестивалу „Музички едикт“ у Нишу, а синоћ је имао прилику да се представи београдској публици.

Публика је бурним аплаузом, поздравила његово за нас, необично извођење православне музике.

Хор „Бранко“ и монах Серафим наступиће сутра 2. јуна у Нишу, поводом градске славе у храму Светог цара Константина и Царице Јелене.

Leave a Reply