You are currently viewing Политика: Духовна музика на Бемусу

Политика: Духовна музика на Бемусу

На Београдским музичким свечаностима – 53. Бемусу,  представио се хор „Бранко” из Ниша. Црквена певачка дружина наступила је у крипти Храма Светог Саве, под диригентском управом Саре Цинцаревић. На репертоару су била дела духовне музике.

Хор који носи име песника Бранка Радичевића основан је 1887. године при Саборном храму Свете Тројице у Нишу. За своје заслуге добио је орден Светога Саве трећег степена, дуката краља Александра Карађорђевића и дружинске заставе краља Петра Другог Карађорђевића. Почасни чланови билу су Стеван Мокрањац, Ђорђе Бинички, Алекса Шантић и Бранислав Нушић.

Ансамбл је обновљен деведесетих година прошлог века. Наступали су на многим престижним фестивалима и манифестацијама у земљи и иностранству, као и на церемонијама устоличења патријарха Павла и патријарха Иринеја.

Хор предводи диригенткиња Сара Цинцаревић, која је још као петнаестогодишњакиња дириговала дечјим хором православне цркве у Ђаковици. Дириговала је и подмлатком Првог београдског певачког друштва, а од 1990. године налази се на челу хора „Бранко”. Цинцаревићева је одликована орденом Светог апостола Павла митрополије Верије, Наусе и Камбаније Грчке православне цркве.

Leave a Reply