Црквено певачка дружина „Бранко“ основана је 1. септембра 1887. године при Саборном Храму Свете Тројице у Нишу.  Хор добија име по Бранку Радичевићу, чувеном песнику српског романтизма. Пуне 135 године овај хор саслужује са нишким епискипом и свешенством у нишком Катедралном храму без престанка.

Из дуге и бурне историје хора издвајају се наступи хора између два светска рата по чиавом Балкану,  којима проноси  славу српске хорске музике. У истом периоду хор је постао носилац ордена Светога Саве трећег степена, дуката краља Александра Карађорђевића и дружинске заставе краља Петра II Карађорђевића, док су неки од почасних чланова дружине били и: Стеван Стојановић Мокрањац, Станислав Бинички, Јосиф Маринковић, Алекса Шантић и Бранислав Нушић. После Другог светског рата хор је поделио катакомбну судбину Српске Православне Цркве и дуже од 40 година био ван токова друштвеног живота, непрекидно истрајавајући у својој оснновној намени у виду појања на богослужењима.

Деведесетих година прошло века ансамбл је потпуно обновљен. Током последњих 30 година хор је наступао у Белорусији, Украјини, Русији, Бугарској, Словенији, Републици Српској, Хрватској, Црној Гори, Великој Британији, Луксембургу, Белгији, Пољској, Француској, Немачкој, Грчкој, Италији, Аустрији, Турској, Чешкој, САД, Канади, Мексику и  Израелу. Добитник је многих награда и учесник многобројних фестивала, од којих су неки и Међународни фестивал православног појања у Минску (Grand Prix), Дани црквене музике у Хајновки (Grand Prix), Мокрањчеви дани у Неготину (I место на Натпевавању на 40. Мокрањчевим данима), Инернационалним хорским свечаностима у Ротенбургу, Међународни хорски фестивал у Марктобердорфу, Хорски конгрес на државном конзерваторијуму П. И. Чајковски у Москви, Државни глас у Светојелисавестком манастиру у Минску, Међународни хорски мундијал у Пуебли, Хорови међу фрескама у Београду, БЕМУС, НИМУС и Интернационалне хорске свечаности у Нишу. Хор је у два наврата био гост Певачке капеле Глинка из Санкт Петерга и њиховог прослављеног диригента Владислава Чернушенка. Последњи пут, априла 2012. године, хор је одржао целовечерњи концерт у капели Глинка.

Хор Бранко имао је благослов да пева на устоличњеу два српска патријарха у Пећи – патријарха Павла и патријарха Иринеја. У склопу обележавања јубилеја 1700 година од доношења Миланског едикта, хор је певао на централној прослави и Св. Лиургији коју су служили четворица патријарха и представници свих помесних Православних Цркава, у Нишу 6. октобра 2013. године. Децембра 2015. године хор је приредио целовечерњи концерт у Константинопољу, у оранизацији Васељенске патријаршије, за Патријарха константинопољског и васељенског Г. Г. Вартоломеја и његове званице, поводом славе Васељенске патријаршије. На свечаном концерту поводом 130 година постојања хора, новембра 2017. године у Саборној цркви у Нишу, Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Иринеј уручио је хору Орден Светог Саве првог степена, највише одликовање Српске Православне Цркве.

Од 2009. године, по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја, Црквена певачка дружина Бранко организује Међународни фестивал духовне музике Музички Едикт у Нишу, који се одржавца бијенално и на коме је гостовало преко 150 ансамбала из читавог света. Фестивал је под покровитељством Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Порфирија, а организује се са благословом Његово Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија.

Активности

Постани члан хора

Add a strong one liner supporting the heading above and giving users a reason to click on the button below.

Click Here

Add Your Heading Text Here

0
Основан
0
Наступа
0
Чланова

Свети великомученик и победоносац Георгије- Хорска слава

Диригент Хора Бранко

госпођа Сара Цинцаревић